niedziela, 4 maja 2014

Pstrąg z pieczarkami, z grilla

  • 3 pstrągi patroszone,
  • 300 g pieczarek,
  • 50 ml brandy,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1 żółtko,
  • masło,
  • cytryna,
  • sól,
  • pieprz

Ryby oczyścić, usunąć skrzela i ewentualnie oczy, umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Pieczarki oczyścić, umyć. Każdą przekroić wzdłuż na pół a następnie w grube półplasterki. Podsmażyć na 2 łyżkach masła.
Gdy już są podsmażone dodać brandy i smażyć do odparowania płynu.
Wymieszać z posiekaną natką i żółtkiem.
Doprawić solą i pieprzem.
Włożyć farsz do środka ryby.

Grubą folię aluminiową złożyć na pół, posmarować masłem, położyć dwa plasterki cytryny, na nich rybę, na wierzchu ryby położyć plasterek masła. Rybę zawinąć w folię tak, aby nie mógł w trakcie grillowania wyciekać sos.
Rybę ułożyć na grillu, grillować około 25 – 30 minut.
Tak przygotowana rybę można upiec w piekarniku.


zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz