piątek, 31 października 2014

Nogi gęsi w winie, w kadarce




Bardzo prosty przepis na nogi gęsie :) Kolor swój zawdzięczają  kadarce, która tworzy gęsty sos. 

  • 2 mrożone gęsie nogi,
  • gałązka rozmarynu,
  • 1 butelka 0,75 l kadarki,
  • sól,
Nogi gęsie lekko rozmrozić, oczyścić, położyć na zimnej patelni i smażyć powoli na małym ogniu aż się zrumienią.
Gdy będziemy smażyć lekko zmrożone, tłuszcz będzie się pięknie wytapiał, skórka się ładnie zrumieni a mięso nie będzie przegotowane.
Nogi przełożyć do garnka z grubym dnem, wlać wino, dodać rozmaryn, 1/2 łyżeczki soli i gotować, pod przykryciem, na małym ogniu. Gotować aż mięso będzie miękkie a sos się zagęści.
Powinniśmy otrzymać niecałe 100 ml sosu. Mięso od czasu do czasu obracać.
Podałam nogi gęsie z podsmażanymi ziemniakami. Podsmażyłam oczywiście na tłuszczu gęsim, który się wytopił podczas smażenia nóg.

2 komentarze:

  1. Mmmmm, wygląda przepysznie.. Kadarka dobre wino ;-) na pewno dodała aromatycznego smaku!

    OdpowiedzUsuń