- Ciasto:
 - 400 g żytniej mąki
 - 100 g mąki pszennej
 - 1 jajko
 - sól,
 - ciepła woda (ok. 150 – 200 ml)
 - Nadzienie:
 - 300 g szpinaku
 - 200 g sera białego półtłustego,
 - cebula
 - sól,
 - pieprz,
 - 1/2 chili
 - 1 ugotowany ziemniak
 - olej do głębokiego smażenia
 
Zagnieść
mąkę, jaja, sól i wodę na gładkie ciasto. Pozostaw na 30 minut,
żeby odpoczęło. 
Przygotować
nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z
dodatkiem szczypty soli i cukru. Wymieszać ugotowany, posiekany
szpinak z rozgniecionym serem, rozgniecionym ziemniakiem, cebulą i
posiekanym chili. Doprawić do smaku. 
Rozwałkować
ciasto na cienki placek i wycinać (np. szklanką) koła. 
Kółka
z ciasta wypełnić nadzieniem i zlepić razem brzegi, żeby uzyskać
kształt półksiężyca (jak nasze polskie pierogi).
Pierogi
smażyć w głębokim tłuszczu lub gotować w lekko osolonej wodzie
i następnie podsmażać.
Schlützkrapfen
- to przepis tyrolskich farmerów ze
Związku Farmerów Południowego Tyrolu – Roter Hahn.
W
wersji oryginalnej w nadzieniu ravioli jest ricotta, szczypiorek,
gałka muszkatołowa i parmezan. Ja troszkę zmieniłam nadzienie.
I
usmażyłam pierogi.
zastawa z

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz