czwartek, 23 października 2014

Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol


W tym tygodniu w Restauracji Marconi w Hotelu Bristol królują dania kuchni Chilijskiej.
W kuchni zaś rządzi jeden z najlepszych chilijskich kucharzy, Matias Palomo.
Chile to kraj kulinarnie bardzo uprzywilejowany. Z racji swojego położenia geograficznego rozciągającego się przez wszystkie strefy klimatyczne występują tu niespotykane nigdzie indziej możliwości uprawy, hodowli i połowów. Naturalne granice Chile wyznaczają od wschodu Andy, na północy pustynia Atakama, od zachodu Pacyfik, a na południu antarktyczne lody Patagonii. Sprzyjający klimat powoduje że uprawa jest tu bardzo wydajna . Chile jest największym na świecie eksporterem świeżych borówek, winogron i śliwek oraz wiceliderem w sprzedaży czereśni i awokado. Również wiele innych owoców kupowanych w naszych sklepach zimą pochodzi z Chile. Długa linia brzegowa oraz czyste wody powodują że Chile jest potęgą w rybołówstwie, szczególnie w produkcji pstrąga i łososia. Zimny prąd Humbolta opływający wybrzeże sprzyja występowaniu wielu gatunków ryb: anchois, makrele, sardynki, ostroboki, krewetki, mątwy, kałamarnice, miętusy, jeżowce, morszczuki, małże czy słuchotki to tylko niewielka część tego z czego słynie Chile. W południowej części kraju w sprzyjającym wilgotnym klimacie na ogromnych zielonych terenach doskonale rozwinięta jest produkcja zwierzęca. Chile eksportuje ponad 130 gatunków jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Nie sposób nie wspomnieć o tym, że Chile zajmuje 8 miejsce na świecie w produkcji wina. Doskonały zróżnicowany klimat i 450 letnia tradycja powoduje że wina są tu bardzo różnorodne i dobrej jakości. Wszystko to powoduje że kuchnia tego kraju jest bardzo zróżnicowana i bardzo smaczna.


Mieliśmy się szansę o tym przekonać na degustacji zorganizowanej przez Biuro Handlowe ProChile w Polsce. Gospodarzem spotkania był Ambasador Chile w Polsce Pan Alfredo Garcia Castelblanco.
Urodził się w Meksyku ale przeniósł się do Chile w 1990 roku, gdzie studiował gastronomię na Uniwersytecie Technologicznym Chile. Od tego czasu pracował w wielu prestiżowych restauracjach między innymi w Hiszpanii, Nowym Jorku, we Francji, Włoszech i Ameryce Południowej. Regularnie zapraszany jest do udziału w festiwalach kulinarnych na całym świecie. Gotował ze światowej sławy szefami kuchni: Juan Mari Arzak, Paul Bocuse, Alain Ducasse i José Ramón Andrés. Matías prowadzi zajęcia i warsztaty dla studentów i profesjonalistów w INACAP.
Wiele podróżuje po całym świecie poznając kuchnie innych kultur. Współpracował z Ferran Adria przygotowując menu dla restauracji El Bulli. Prowadzi zajęcia w szkole Cordon Blue w Limie. Propaguje kuchnię Chile na całym świecie - jest jej ambasadorem.





W trakcie spotkania, do dań podano specjalnie dobrane wina z Concha Y Toro.
Concha Y Toro to obecnie prawdziwy gigant z produkcją roczną na poziomie 18 mln litrów.
Historia firmy rozpoczęła się w 1718 roku, wówczas to, jeden z przodków, założyciel firmy, otrzymał od króla Hiszpanii Filipa V oficjalny tytuł Marques de Casa Concha. W 1883 roku chilijski minister finansów Markiz Don Melchor de Concha y Toro założył winiarnię, która miała produkować wina o francuskim charakterze i stylu. Pierwsza winnica została założona w dolinie rzeki Maipo. Posadzono tam krzewy przywiezione z Bordeaux. Od tego momentu zaczął się prawdziwy jej rozkwit.
Jako aperitif podano świeże, delikatne, o owocowych aromatach wino Casillero del Diablo Sauvignon Blanc.



Naszą Kulinarną podróż rozpoczęliśmy od przystawek
- Mule w marynacie / chleb churrasca
- Roladka z awokado i kraba królewskiego / pszenica mote (1) z chili merquen(2) / puree cytrynowe /
- Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado


Do nich podano wino Terrunyo Sauvignon Blanc o mocniejszej strukturze i przyjemnym finiszu.


Dania rybne:
Morszczuk / fioletowa kukurydza / sałatka chilijska
Curanto(5) / łosoś / zielona pietruszka i czosnek


Do dań rybnych w kieliszkach zagościło Marques De Casa Chardonnay. Złożone o dobrej jedwabistej strukturze. Dominowały aromaty dojrzałych owoców, ananasów, bananów i Brzoskwiń. Z przyjemnych i długim finiszu.



W końcu przyszedł czas na dania mięsne:
Żeberka wołowe / polędwica wołowa / quinotto z warzywami / orzechy włoskie
Jagnięcina / liście botwiny / pszenica mote / suszone grzyby


Do nich zaproponowano nam wino Marques De Casa Cabernet Sauvignon. Typowy, bardzo przyjemny przykład chilijskiego Cabernet Sauvignon z Maipo Valley. O pięknym głębokim czerwonym kolorze i aromacie wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny, czekolady i dymu z ładnie schowanymi jedwabistymi taninami.



Desery:
Panacotta z oliwą z oliwek / winogrona / borówki amerykańskie
Gruszki / rodzynki / orzechy włoskie / sopaipillas pasadas(6)
Borgoña(7) / kokos / owoce leśne


Do deseru otrzymaliśmy w szklaneczkach wino Casillero Del Diablo Late Harvest. Dzięki późnemu zbiorowi otrzymano wino o słodkim owocowych smaku z intensywnymi aromatami owoców tropikalnych. Do wina, po jego zagotowaniu/podgrzaniu z cynamonem dodano czerwone owoce. Powstał bardzo smaczny napój, którego można by wypić bardzo dużo.

Więcej o winach pisze Maciej Nowicki


Degustowaliśmy na zaproszenie PROCHILE


1 - Mote: gotowane ziarna pszenicy
2 - Merquén: tradycyjna przyprawa pochodząca z Araukanii - wędzona ostra czerwona papryka
3 - Sopaipillas: okrągłe smażone placki na bazie gotowanej dyni i mąki pszennej
4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli, papryki i kolendry
5 - Curanto: danie pochodzące z południa Chile (przede wszystkim z rejonu Chiloe) – owoce morza, mięso, ziemniaki, kiełbasy i warzywa duszone tradycyjnie w dole przygotowanym w ziemi, wyłożonym liśćmi i rozgrzanymi kamieniami
6 - Sopaipillas pasadas: placki sopaipillas w zalewie z nierafinowanego cukru, pomarańczy i cynamonu, danie na chłodne zimowe dni
7 - Borgoña: koktail z czerwonego wina, truskawek i cukru








Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza