Mieliśmy za zadanie spróbować dań serwowanych przez 5 food tracków i połączyć je z winem. Zadanie mieliśmy ułatwione gdyż propozycje połączeń czekały.
Próbowałam następujących dań:
inny od oczekiwanego smak. Spodziewałam się słodyczy, której tu nie było, ale mi to nie przeszkadzało. Polecane było Sanama Chardonnay, jednak ja zdecydowanie wolałam połączenie z Le Domaine de Menard Cuvee Marine 2013, IGP Cotes de Gascogne, Francja. Kupaż 60% Colombard, 20% Gros Manseng i 20% Sauvignon Blanc. Wino bardzo aromatyczne, czyste, owocowe. Dominują nuty owoców tropikalnych ananasa i grejpfruta oraz białych kwiatów, gruszki i miodu. W ustach jest aksamitne, świeże, mineralne z leciutką słodyczą. Idealne do ryb, skorupiaków i owoców morza.
soczyste, sosu akurat, sałata krucha i tylko ten ogórek... mógłby być troszkę lepszy. Przypomniało mi się dlaczego nie lubię kiszonych ogórków....
Do burgera – piłam Château de Pennautier 2013 Cabardès . To kupaż Cabernet Franc 10%, Cabernet Sauvignon 20% Merlot 20%, Malbec 10%, Grenache 20% Syrah 20% . Intensywny rubinowy kolor. Dominują aromaty owocowe: wiśnie, jeżyny, maliny z nutami przypraw, z ładnymi taninami oraz przyjemnym finiszem. Doskonałe do zapiekanek i czerwonych dań mięsnych, zup warzywnych i cassoulet lub tagine.
danie, zabrakło w nim smaku i aromatu, 5 krewetek na wiadro makaronu i surowych oraz smażonych kiełków...Do niego Salomon Undhof Gruner Veltliner 2013. Dużo owoców cytrusowych, gruszek i brzoskwiń plus biały pieprz. Lekko pikantne, świeże z przyjemną kwasowością. Wino bardzo dobre, zastanawiam się czy potrzebne było mu towarzystwo ….
A do burritos Altos Malbec Clasico – Altos Las Hormigas, Mendoza 2012. Klasyka gatunku. Typowy argentyński Malbec. Starzony w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Aromatyczny, pachnie i smakuje czerwonymi i czarnymi owocami, czekoladą, kokosem i wanilią. Idealny do dań z kuchni meksykańskiej, indyjskiej oraz do grillowanego czerwonego mięsa.
Do każdego dania można było śmiało pić Perelada Cava brut Reserva – Hiszpańską klasyczną Cavę stworzoną z winogron : Macabeu (40%), Xarello (30%), Parellada (30%). Bardzo przyjemna. Dzięki starzeniu w dębowych beczkach rozwinęła się przyjemna nuta owocowa, oraz aromaty kandyzowanych owoców. Jest elegancka, zmysłowa i lekko pikantna. Odświeżająca, dobrze wyważone z przyjemnym finiszem.
Do wyboru miałam jeszcze:
Chateau Los Boldos Sanama Chardonnay 2013 - Rapel Valley, Chile. Niebeczkowane Chardonnay. Lekkie cytrusowe z nutami brzoskwiń, grejpfruta. Pić dobrze schłodzone w letnie popołudnia na tarasie.
W tym dniu wszystkie wina kosztowały 7 zł. za kieliszek.
Bardzo udana impreza, piękna pogoda, piękne miejsce. Oby więcej takich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz