środa, 8 października 2014

Festiwal smaku w Grucznie

Gruczno to niewielka wieś (1400 mieszkańców ) w województwie kujawsko-pomorskim.
W 1290 roku została podarowana przez księcia pomorskiego Mściwoja II arcybiskupom gnieźnieńskim. Miejscowa parafia św. Jana Chrzciciela należy do najstarszych na Pomorzu, a pierwszy kościół powstał w XIII wieku. Do połowy XVII wieku Gruczno było jedną z największych wsi na Pomorzu.
W tym roku po raz dziewiąty odbył się tam Festiwal Smaku.
My uczestniczyliśmy w nim po raz pierwszy ( bardzo żałujemy tego co straciliśmy przez te wszystkie minione lata ) i na pewno nie po raz ostatni. Wyjechaliśmy z Warszawy bladym świtem. Droga o tej porze minęła błyskawicznie i już około godziny 9 zaparkowaliśmy na świeżo ściętym ściernisku - parkingu tuż koło zabytkowego młyna.

Wokół zabytkowego młyna na dość dużym terenie od samego rana rozstawia się kilkaset stoisk. 


Aleja wędlin, aleja miodów, aleja serów i win mówią same za siebie. Prócz tego plac centralny, ośla łączka i aleja slow food. Samo zwiedzanie, rozmawianie, degustowanie, kupowanie zajmuje kilka godzin. 
 

Największym miłym zaskoczeniem jest ilość osób uczestniczących w tym wydarzeniu. Przez dwa dni festiwal odwiedza podobno 60 tysięcy osób. Żadna z tych osób nie znalazła się tu przypadkowo. Trzeba tu świadomie przyjechać kilkanaście, kilkadziesiąt, kilkaset kilometrów.

Festiwal jest miejscem gdzie spotykają się producenci najlepszych tradycyjnych produktów, szefowie kuchni oraz my świadomi konsumenci. Jest to niepowtarzalna okazja, aby w jednym miejscu spróbować i ewentualnie kupić niektóre z kilkuset naturalnych, unikatowych produktów.

Konkursy: Miód Roku, Smak Roku, Turniej Nalewek oraz Turniej Kucharzy są naturalnym uzupełnieniem festiwalu.

Jak co roku, w trakcie Festiwalu Smaku w Grucznie odbył się Turniej Kucharzy, podczas którego 9 zespołów kucharzy mistrzowie miało za zadanie przygotować przystawkę z jesiotrem, oraz danie główne z użyciem mięsa z daniela. Konkurs organizowany jest przez organizowany przez Akademię Molekularną Jeana Bosa.
Zwycięzcy tegorocznego Turnieju Kucharzy Polskiej Gastronomii:
Pierwsze miejsce, Wojciech Rabiega i Magdalena Zaborowska-Kłosińska, Hotel ***SPA Tristan Restauracja Kobaltowa Kąty Rybackie.
Drugie miejsce zajęli Krzysztof Szczepaniak i Maciej Winkler-
Hotel Camping Malta, Restauracja Rycerska Poznań

Trzecie miejsce, Dawid Konior i Albert Kempys- Restauracja Galeria BLU Bielsko-Biała
Nagrodę VIP za „Najlepsze Smak” otrzymali Piotr Huszcz i Marcin Repecki- Hotel Restauracja PIANO, Lublin.
Festiwal jest jedynym tej rangi wydarzenie w Polsce rekomendowane przez Slow Food, prestiżową międzynarodową organizację zajmującą się ochroną kultury smaków.

W ramach kampanii Trzy Znaki Smaku na scenie amfiteatru w Grucznie pokazy kulinarne prowadził Grzegorz Łapanowski. W specjalnej alejce można było spróbować i kupić produkty oznaczone znakami europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych Trzy Znaki Smaku.
Impreza zorganizowana jest bardzo sprawnie. Służby porządkowe, informacyjne, zaplecze sanitarne, parkingi działały bez zarzutu. Jedyna prośba do organizatorów o zorganizowanie ogólnodostępnego dostępu do internetu (sieci komórkowe omijają teren festiwalu).
Byliśmy w tym roku na festiwalu po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Kto nie był niech już szykuje się na koniec sierpnia w przyszłym roku - naprawdę warto.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza