czwartek, 30 października 2014

„pączki” z oliwkami




Oliwki są obecne w kulturze ludów Morza Śródziemnego od niepamiętnych czasów. Najstarsze przekazy historyczne o uprawie wiecznie zielonych drzewek w Azji Mniejszej pochodzą sprzed sześciu tysięcy lat p.n.e. W Hiszpanii uprawę oliwek rozpoczęto już w czasach Fenicjan.
Na polskich stołach oliwki pojawiły się za sprawą Królowej Bony, która zapoczątkowała, 300-letnią tradycję, wpływów hiszpańskich na polską kuchnię.
Początkowo hiszpańskie oliwki miały znaczenie jedynie obrzędowe. Przez wiele wieków używano ich do celów liturgicznych – namaszczania gałązkami drzewka oliwnego niemowląt, królów oraz zmarłych. Dopiero za czasów panowania Zygmunta Starego oraz Bony Sforzy, Polacy mieli szansę poznać walory zdrowotne, oraz niezwykłe smaki oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również bogatszy asortyment warzyw,
do których doszły głównie karczochy i szparagi. Jadłospis wzbogacano również większą ilością owoców, takich jak: pomarańcze, cytryny, granaty, figi, rodzynki, migdały oraz wspomniane oliwki.
Oliwki w cieście, ciekawy pomysł na imprezową przekąskę. Można użyć oliwki z nadzieniem lub bez, oczywiście bez pestek. Jeżeli nie mają nadzienia możemy włożyć do środka morele suszone, tuńczyka z puszki, ja użyłam suszoną żurawinę.
  • 500 g mąki pszennej,
  • opakowanie drożdży suchych,
  • 25 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 jajka,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • oliwki
  • olej do głębokiego smażenia

Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, jajka, sól, cukier, oliwę i wodę. Wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 30 minut.
Ponownie wyrobić i znowu odstawić na 30 minut.
Odrywać kawałki ciasta, rozgniatać na dłoni, kłaść oliwkę i zawijać ją w ciasto. Odkładać na deskę oprószoną mąką na kilka minut.
Pączki” smażyć partiami w gorącym tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor.




Takie „pączki” robiliśmy podczas warsztatów z Jarosławem Uścińskim w restauracji Moonsfera.


Na zaproszenie Hiszpańkich Oliwek, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach, prowadzonych właśnie przez Jarosława Uścińskiego, podczas których przygotowaliśmy kilka dań z oliwką w roli głównej.


śledzie w tapenadzie z oliwkowym sosem tatarskim
potrawka z indyka z oliwkami


kozi ser z karmelizowanymi figami i oliwkami

zupa z dyni z oliwkami 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz