niedziela, 26 października 2014

Pierś z gęsi ( podwędzana, „dojrzewająca” )




Pierś gęsi można przygotować podobnie jak popularny "schab z pończochy", a gdy ją jeszcze podwędzimy (w domu, na patelni), to ... będzie naszą ulubioną wędliną.


  • pierś z gęsi – około 1 kg
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki soli, 
  • gałązki jałowca, 
Pierś z gęsi osuszyć, ułożyć w naczyniu i natrzeć dokładnie solą z cukrem ( można dodać przyprawy: czosnek, rozmaryn, tymianek...). Odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Mięso należy odwracać co 12 godzin. W tym czasie powstanie sporo płynu, który można wylewać. Następnie mięso należy wyjąć z „marynaty”, wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć. Odłożyć na kilka godzin aby piersi obeschły.


Na dnie dużej patelni z grubym dnem ułożyć jałowiec. Położyć ruszt – (najlepiej, gdy ma nóżki, dzięki czemu jest przestrzeń między ziołami a mięsem) na nim mięso i przykryć pokrywką. Ustawić na niewielkim gazie. Wędzić około godziny. Przed wędzeniem wbijam w mięso termometr. Gdy temperatura osiągnie 55 stopni kończymy wędzenie.
Piersi odłożyć do ostygnięcia, obwiązać sznurkiem i powiesić w przewiewnym miejscu na 2-3 dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz