poniedziałek, 13 października 2014

Serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto

  • 500 g serduszek drobiowych,
  • 300 g kaszy pęczak,
  • 20 g grzybów suszonych,
  • 150 ml wina białego półwytrawnego,
  • 500 ml bulionu,
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • 6-7 łyżek masła,
  • 3-4 łyżki parmezanu,

Serduszka oczyścić, odciąć tłuszcz, przekroić wzdłuż na pół.
Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
1/2 cebuli podsmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać serduszka, podsmażyć ze wszystkich stron. Następnie dodać rozkruszone grzyby, czosnek, rozmaryn i kaszę, chwilę smażyć. Wlać wino. Gotować aż płyn odparuje. Następnie wlewać stopniowo bulion (około 150 ml za jednym razem) i smażyć mieszając. Gdy płyn odparuje dolać kolejną porcję bulionu. Gdy skończy się bulion dolewać ciepłą wodę. Na taką ilość składników potrzeba około 1 litra płynu (bulion + woda). Gotować około 25-30 minut, aż kasza będzie prawie miękka – lubię taką lekko na ząb, a nie rozgotowaną.


Na 2 łyżkach masła podsmażyć pozostałą cebulę, lekko ją rumieniąc. Dodać do serduszek z kaszą. Wymieszać. Gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z gazu. Dodać masło i parmezan. Dokładnie wymieszać. 

 


zastawa z

4 komentarze:

  1. O kurcze! Dzisiaj zrobiłam tradycyjnie gulasz z serduszek, bo za mną chodził ;) , ale następnym razem zrobię takie pęczotto :D
    Wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D polecam :) gulasz też dobry, ja bardzo lubię :)

      Usuń
  2. Nie ma za co ;) To proszę jeszcze o instruktaż co z grzybami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) nie wiem co za diablik to .... no, wyciął :( ;)

      Usuń