piątek, 3 października 2014

Szpik wołowy pieczony

  • kości szpikowe pocięte, kawałki długości 6-8 cm
  • sól w płatkach – kwiat solny
  • tymianek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka plasterków cienko pokrojonego ciemnego chleba – litewski,
  • oliwa lub smalec do smażenia chleba

Kości z wierzchu oczyścić – ściąć resztki mięsa. Kości ustawić pionowo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 -240 stopni i piec około 15-20 minut, aż szpik zacznie „bulgotać „. Nie przepiec, gdyż może wypłynąć.
Chleb podsmażyć na rumiano, gorący smarować przekrojom ząbkiem czosnku.


Kości ułożyć na talerzu, posypać solą i tymiankiem. Podawać z grzankami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz