poniedziałek, 20 października 2014

Tort naleśnikowy z mięsem



  • 600 g mięsa z rosołu,
  • 2 cebule,
  • 3 czerwone papryki,
  • oliwa,
  • sól,
  • cukier,
  • ostra papryka,
  • pieprz,
  • 300 g mozzarelli,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki śmietany


Ja do naleśników zamiast mleka użyłam piwo.
Cebule pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki wielkości około 2:3 cm.
Mięso drobno pokroić, nie mielić.
Cebule lekko poddusić ze szczyptą soli i cukru, dodać paprykę i chwilę smażyć. Papryka powinna być lekko twarda a cebula wyczuwalna. Dodać mięso, wymieszać, doprawić do smaku.
Mozzarellę drobno pokroić.
Mięso i mozzarellę podzielić na 7 porcji.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.


Na dnie ułożyć naleśnik, ułożyć na nim 1/7 farszu mięsnego, posypać 1/7 mozzarelli. Przykryć kolejnym naleśnikiem... . Na ostatnim, siódmym naleśniku również ułożyć farsz mięsny oraz posypać mozzarellą. Jajko wymieszać ze śmietaną i doprawić, solą, pieprzem, papryką. Polać wierzch mieszaniną jajka ze śmietaną.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Nie smarujemy całej powierzchni farszem, a tylko go „niedbale” rozkładamy.


*Ciasto na naleśniki:
  • 350 g mąki,
  • 4 jajka,
  • 60 g masła,
  • 700 ml mleka,

Jajka ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz