niedziela, 12 października 2014

Ziemniaki zasmażane w Swornegaciach

Zasmażóné bùlwë z kwasnym mlékã czyli ziemniaki zasmażane z maślanką.


Będąc w Swornegaciach odwiedziłam Kaszubski Dom Rękodzieła Ludowego, gdzie kupiłam książkę z kaszubskimi przepisami „Tradycyjna kuchnia kaszubska”. 


I tam znalazłam bardzo prosty przepis na ziemniaki zasmażane, wprost idealny do „wypróbowania” na kuchni węglowej, która znajdowała się tuż obok.
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz,
  • maślanka
Boczek pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę.


Na patelni podsmażyć boczek, 

 
następnie dodać cebulę.


Gdy cebula się zrumieni dodać ugotowane rozgniecione ziemniaki.


Dokładnie wymieszać i smażyć aż się zrumienia.
Doprawić solą i pieprzem.


Na koniec posypać pokrojonym szczypiorem.


Podawać z maślanką.


Ja podałam z mizerią z octem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz