wtorek, 24 marca 2015

Potrawka z zająca

  • nogi tylne zająca,
  • 100 g wędzonej słoniny,
  • 150 g szalotki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 mała łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • listek laurowy,

Oczyścić mięso z błon, wyjąć kości, pokroić każdą nogę na 4 kawałki. Oprószyć solą i pieprzem.
Słoninę pokroić w plasterki a następnie w kostkę, podsmażyć. Dodać mięso, które obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Wsypać paprykę, mąkę, wymieszać. Wlać wino, dokładnie wymieszać, dodać listek laurowy.
Dusić do miękkości pod przykryciem.
W przypadku gdy sos za bardzo odparuje dolać trochę bulionu lub wody.
Podałam z kluskami kładzionymi i mizerią.



zastawa z

2 komentarze:

  1. Czy tak jak z dziczyzną, zająca należy jeszcze potraktować dodatkową porcją tłuszczu np. słoniny aby mięso było soczyste czy nie jest to konieczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest chude mięso i tłuszcz potrzebny :)

      Usuń