niedziela, 6 września 2015

Boczek długo pieczony / boczek pieczony w niskiej temperaturze

  • kawałek boczku ze skórą (około 1,5 kg),
  • 2 łyżki miodu gryczanego,
  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 chili,
Boczek umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę.
Położyć mięso na zimnej, posmarowanej tłuszczem patelni, skórą do dołu i powoli doprowadzić do jej zrumienienia.


Skóra ma być mocno zrumieniona.
Miód wymieszać z sosem sojowy, posiekanym czosnkiem i chili (chili razem z pestkami). Mięso natrzeć przyprawami.
Włożyć do rękawa foliowego i piec w piekarniku nagrzanym do 80 stopni 10 godzin.


Po tym czasie mięso wyjąć z rękawa i odstawić do ostudzenia.
Boczek najlepszy jest schłodzony i ma wspaniałą chrupiącą skórkę, kontrastującą z bardzo delikatnym mięsem.



zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz