środa, 16 września 2015

Jabłka kiszone


Do kiszenia najlepiej nadają się antonówki, ale inne jabłka też są dobre. Jabłka powinny być nieduże, bez uszkodzeń, obić, robaczków...
  • 2 kg jabłek,
  • 3-4 gałązki kopru,
  • mała główka czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • liść chrzanu,
  • 1 łyżka soli na pół litra wody,
  • 1 łyżka cukru na pół litra wody
  • Jabłka umyć, osuszyć.
Naczynie (z zamknięciem) do kiszenia umyć, wyparzyć.
Koper opłukać. Czosnek obrać.
Na dnie naczynia ułożyć 2 gałązki kopru, wrzucić kilka ząbków czosnku. Ułożyć jabłka. Włożyć chrzan, liść chrzanu, pozostały czosnek i koper. Zalać przegotowaną, ostudzoną wodą z cukrem i solą.
Naczynie zamknąć, odstawić. Jabłka będą dobre po tygodniu.
Używać do różnego rodzaju sałatek i surówek. Na przykład sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz