środa, 23 września 2015

Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym

  • 500 g mięsa wołowego z karczku lub łopatki QMP,
  • 100 g parzonego boczku,
  • sól,
  • olej,
  • 4 maślane brioche lub bułki do burgerów,
  • 4 jajka przepiórcze,
  • 120 g startego sera bursztyn,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 liście sałaty karbowanej,
  • kilka kropel oliwy truflowej
W maszynce do mięsa zemleć mięso. Dodać pokrojony w drobną kostkę boczek. 

 
Przyprawić solą i pieprzem.


Uformować burgery.


Mięso smażyć na oleju na rozgrzanej patelni.
Stopień wysmażenia zależy od naszych upodobań. Zalecam stopień średnio wysmażony (mięso po dotknięciu placem „odbija się”, a temperatura w środku wynosi 60 stopni).


Jajko usmażyć na oleju lub maśle, tak aby żółtko było płynne. Przed zdjęciem z patelni posypać je startym serem.
Sposób podania:


Brioche posmarować majonezem (jeżeli mamy to domowej roboty). Następnie położyć sałatę, burgera i na samą górę jajko przepiórcze. Całość skropić oliwą truflową. 


Takiego właśnie burgera przygotowaliśmy podczas warsztatów, w studio kulinarnym Food Lab Studio, które odbyły się na zaproszenie
Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego w ramach programu QMP -Wołowina zawsze dobra. Prowadził Grzegorz Łapanowski.

QMP - system zapewniania jakości wołowiny QMP jest pierwszym krajowym systemem jakości żywności, który daje konsumentom i sprzedawcom detalicznym gwarancję i podstawę do większego zaufania wobec jakości polskiej wołowiny. Właściwości wołowiny QMP, takie jak np. kruchość, soczystość w wysokim stopniu spełniają oczekiwania konsumenta. Wołowina QMP to światowa jakość za polską cenę.
W trakcie warsztatów przygotowaliśmy jeszcze kilka dań z różnych elementów wołowiny. Gdyż wołowina to nie tylko polędwica. Większości z nas dobra wołowina kojarzy się przede wszystkim z polędwicą i wysoką ceną. Powszechny jest również pogląd, że przygotowanie dania z wołowiny wymaga ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych i zajmuje dużo czasu. Nie jest to prawdą! Dzięki wołowinie QMP w prosty i szybki sposób można przyrządzić dania, które zagwarantują nam sukces kulinarny i nie obciążą domowego budżetu!
O czym mogliśmy przekonać się podczas warsztatów przekonać się, przygotowując następne dania, do wykonania których, użyliśmy różnych elementów wołowiny.


- stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso


- rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką z musztardowca


- bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową


- tacos z rwaną wołowiną, salsa pomidorową i guacamole. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz