sobota, 5 września 2015

Zielone pomidory marynowane


Zielone pomidory można spożywać po obróbce cieplnej lub konserwowane octem, ale nie nadużywajmy ich.
W zielonych pomidorach znajduje się tomatyna – trujące alkaloidy, których zbyt wysokie stężenie może spowodować zatrucie pokarmowe, objawiające się kolką, mdłościami, wymiotami, biegunką. Dlatego też nie należy zielonych pomidorów spożywać na surowo, szkodliwe działanie tomatyny neutralizuje gotowanie czy kontakt z octem.

  • 2 kg twardych, zielonych pomidorów,
  • 4 duże cebule,
  • 1/2 szklanki soli gruboziarnistej,
  •  
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  •  
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 100 g cukru,
  • 4 -5 szklanek wody*


Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w grube (0,3-0,4 mm) plastry.
Cebule pokroić w plastry.


Włożyć do miski,wymieszać z solą i odstawić na 6 godzin.


Po tym czasie pomidory osączyć, wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie i odcisnąć w ręczniku papierowym lub ściereczce bawełnianej.
Pomidory z cebulą układać w słoikach, do każdego słoika dodać listek laurowy (mały listek lub 1/2 listka) i 2-3 ziarna ziela angielskiego.
Wodę zagotować z cukrem i octem.
Gorącą zalewą dopełnić słoiki z pomidorami. Zamknąć, wstawić do garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą w temperaturze zalewy.
Pasteryzować około 15 minut – zależy od wielkości słoika. 


*zależy czy wolimy ostrzejsze czy łagodniejsze marynaty

zastawa z

1 komentarz:

  1. Moja mama robiła kiedyś taką sałatkę. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń