piątek, 18 września 2015

Marmolada z winogron


  • winogrona „działkowe”,
  • cukier (około 300 g cukru na 1 kg),
  • cynamon

Winogrona umyć, oderwać z gałązek, włożyć do garnka i zmiażdżyć.
Gotować na małym ogniu do rozgotowania. Przetrzeć przez sito.
Na 1 litr przecieru dodać 300 g cukru. Gotować aż masa zgęstnieje, Doprawić do smaku cynamonem.
Masę nakładać do wyparzonych słoików. Zakręcać, odstawiać słoiki do góry dnem.


zebrane podczas winobrania i gotowania w Wilanowie, w Villi Intrata.


Pod okiem Macieja Nowickiego, gotowaliśmy dania według staropolskich przepisów, zaczerpniętych z najstarszych polskich książek kucharskich.
Podczas warsztatów przygotowaliśmy:
 

komput z jagód winnych po miejsku” 


oraz „perlicę z marmeladą z jagód winnych”.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz