piątek, 11 września 2015

Placek ze śliwkami - drożdżowo francuski placek ze śliwkami

Ciasto drożdżowe-francuskie, delikatne, wspaniałe i na nim owoce pokryte skameralizowanym cynamonowym cukrem. Pycha :)
  • 500 g mąki krupczatki,
  • 80 g cukru,
  • 15 g drożdży,
  • 170 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 60 g masła,
  • 160 g masła,
  • 1 jajko do smarowania ciasta,
  • 700 g śliwek (u mnie węgierki),
  • 300 g cukru,
  • cynamon,
Mąka powinna być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać trochę mąki i ciepłego mleka – powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Jajka ubijać z cukrem a następnie dodać roztopione masło i dalej ubijać. Dodać rozczyn, stopniowo mąkę, mleko. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić przykryte ściereczką na około 30 minut.
Śliwki umyć, osuszyć, wyjąć pestki przekrawając śliwki wzdłuż na pół.


Następnie ciasto chwilę wyrabiać a następnie rozwałkować na grubość około 1 cm. Na cieście rozłożyć plasterki masła – nie układamy masła przy samych brzegach. 
 

Ciasto złożyć do środka na trzy. Delikatnie przewałkować 3 razy rozwałkować podsypując minimalnie mąką.
Złożyć ponownie, rozwałkować i powtórzyć jeszcze dwa razy. 
 

Złożyć i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 cm.
Posmarować rozmąconym jajkiem.
Ułożyć na nim śliwki i odstawić do wyrośnięcia.
Posypać cukrem – ciasto będzie prawie przykryte cukrem!
Posypać cynamonem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 - 50 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz