niedziela, 20 września 2015

Surówka z ogórka i rzodkiewki


Czasem coś potrafi zaskoczyć... Coś co dla nas jest oczywiste, dla innych okazuje się odkryciem. Tak było właśnie z surówką z ogórka i rzodkiewki.
  • pęczek rzodkiewek,
  • 4 ogórki średniej wielkości*,
  • śmietana 22 %,
  • sól,
Ogórki umyć i obrać (można nie obierać, zależy od skórki ogórka), zetrzeć na tarce o dużych otworach. Oprószyć solą, wymieszać i odstawić na parę minut.
Rzodkiewki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Ogórka odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać rzodkiewki. Doprawić solą.
Polać śmietaną, wymieszać. Śmietany dodajemy, tyle ile uważamy za stosowne :) Jedni wola mniej inni więcej....
Zamiast ścierać na tarce, można ogórka i rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki.

*tak naprawdę to proporcje, należy samemu dobrać wedle smaku

zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz