poniedziałek, 30 stycznia 2017

Ryż z mleczkiem kokosowym


  • 250 g ryżu,
  • 4 łyżki masła,
  • 3 listki limonki,
  • trwa cytrynowa,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 250 ml wody,
W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, wrzucić ryż i przesmażyć go. Dodać liście laurowe i rozgniecioną trawę cytrynową, przesmażyć.
Wlać mleko kokosowe, wodę, dodać sól, przykryć i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn.
I teraz najlepiej owinąć garnek w ściereczkę i schować „pod pierzynę”, czyli po prostu pod kołdrę (jest to stary sposób na gotowanie ryżu, ale naprawdę bardzo skuteczny).
Ryż „dojdzie” i będzie idealnie ugotowany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz