poniedziałek, 2 stycznia 2017

Ślimaki z kaszą – kaszotto (pęczotto) ze ślimakami



Przygodę ze ślimaki zaczęłam od konkursu zerwane”, na który wysłałam przepis faszerowane kwiaty cukinii, zorganizowany w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku. Nagrodą była wizyta na farmie ślimaków Snails Garden :), gdzie zobaczyłam jak przygotować ślimaki.
  • 500 g ślimaków w skorupkach*
  • 3 łyżki masła,
  • 2 cebule,
  • cukier,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu,
  • 15 g grzybów suszonych,
  • 250 ml kaszy pęczak,
  • około gorącego 750 ml bulionu (u mnie z gęsi z wołowiną),
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony
  • 80 g zimnego masła,
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu,
  • płatki parmezanu do wykończenia dania,
Uśpione, umyte ślimaki wrzucić do wrzącej wody i gotować pod przykryciem 5 minut. Opłukać zimną wodą, odstawić do ostudzenia.


Ślimaki wyjąć ze skorupek. Można zostawić całe lub oddzielić wątróbkę.
Ja oddzieliłam wątróbki.
Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
Cebulę podsmażyć na 3 łyżkach masła. Dodać ślimaki, podsmażyć ze wszystkich stron. Następnie dodać rozkruszone grzyby, czosnek, rozmaryn i kaszę, chwilę smażyć. Wlać około 150 ml bulionu, gotować aż płyn odparuje. Dalej stopniowo wlewać bulion (około 150 ml za jednym razem) i smażyć mieszając. Gdy płyn odparuje dolać kolejną porcję bulionu. Gotować około 30 – 35 minut. Jeżeli kasza nie będzie jeszcze ugotowana, a zabraknie bulionu, wlewać gorącą wodę.
Zdjąć garnek z ognia, dodać zimne masło, wymieszać, następnie dodać tarty parmezan i wymieszać. Odstawić na 2 minuty, aby całość odpoczęła.


Podawać z płatkami parmezanu.


Możemy użyć ślimaki w bulionie z puszki.
*z takiej ilości otrzymamy około 300 g obranych ślimaków,






5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ślimaki, szkoda, że są tak mało popularne. Na pewno wykorzystam przepis, tylko przerobię na wersję bezglutenową ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :) oj, zdecydowanie może być bezglutenowe - z kaszą jaglaną, gryczaną czy ryżem... pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Gratulacje! Robi wrażenie ;)

    OdpowiedzUsuń