niedziela, 22 lipca 2018

Konfitura z ogórków





Znamy konfitury z brzoskwiń, wiśni, truskawek, czarnej porzeczki, śliwek z gruszkami, fig..., a kto zna konfiturę z ogorków?
Przeglądając książki ze swojej biblioteczki, trafiłam na przepis „konfitura z ogórków” w książce Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku. Troszkę go przerobiłam i odsłodziłam.
Podaję proporcje na 1,5 kg obranych i pokrojonych ogórków !! (trzeba kupić około 3 kg ogórków).

  • 1,5 kg ogórków,
  • sok z 2 pomarańczy,
  • sok z 2 cytrych,
  • skórka cienko okrojona z 1,5 pomarańczy,
  • 8 goździków,
  • kawałek cynamonu,
  • 700 g cukru,
  • 1/2 laski wanilii,

Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na cztery.
Wyciąć gniazda nasienne.


Każdą ćwiatkę przekroić wzdłuż na pół, a następnie w kawałki około 1-1,5 cm.
Zważyć ogórki!!! - powinno ich być 1,5 kilograma
Ogórki wrzucić do garnka, dodać cynamon i goździki, zalać niewielką ilością gorącej wody i gotować aż bedą miękkie. Kilka, kilkanaście minut.
Wyjąć z wody, odsączyć.
Skórkę z pomarańczy ugotować w niewielkiej ilości wody.
Wyjąć osączyć i pokroic w cienkie paseczki.
Wycisnąć sok z cytryn i pomarańczy. Do obu soków dolać wody tyle, abyśmy otrzymali 700 ml.
Wlać płyn do garnka, wsypać cukier i gotwać na małym ogniu, aż otrzymamy syrop.
Wrzucić do syropu skórkę pomarańczową, ogórki, wanilię i gotować, aż ogórki nabiorą przezroczystośći.
Przełożyć ogórki do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić odwracając do góry dnem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz