poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Bogracz – bográcsgulyás – gulasz z kociołka



W okresie PRLu bardzo popularny w restauracjach  był  bogracz – gulasz podawany, w lepszych restauracjach w „kociołkach” zawieszonych nad „paleniskiem”, w pozostałych w różnego rodzaju kokilkach.
Bogracz to kociołek do przyrządzania potraw nad ogniskiem.
Gulyás (gujasz) to pasterz, który wypasał bydło – gulya.
Pasterze wypasający bydło, od wiosny do jesieni, przyrządzali danie składające się z pokrojonego mięsa i cebuli. Gdy na Węgry dotarła papryka, dołączyła ona do składników dania.
Danie gotowano w kociołku ustawionym nad ogniskiem – bograczu.
I tak powstało danie, przygotowywane przez pasterzy, w kociołku - bográcsgulyás.
Jeżeli danie gotowane jest w domu, wówczas mówi się na nie gulyásleves - zupa gulaszowa.
Bogracz jest gęściejszy niż zupa, a bardziej płynny niż gulasz.
W bograczu nie ma oliwy, masła klarowanego, wymyślnych dodatków. Jest to proste, pyszne i … bardzo zdrowe jedzenie :)

  • 1 kg mięsa wołowego – pręga,
  • 3 - 4 łyżki smalcu wieprzowego lub tłuszczu gęsiego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pieprz,
  • sól,
  • 500 g ziemniaków (sałatkowe, obiadowe się rozgotują i będzie breja),
  • 2 pomidory,
  • 3 papryki,

  • na kluski:
  • 1 jajko,
  • mąka


Mięso pokroić w miarę równą kostkę.
Cebulę niezbyt drobno posiekać.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w cząstki.
Paprykę pokroić w kawałki.
Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę.
W garnku z grubym dnem (jak mamy kociołek... to wiadomo, że lepiej) rozgrzać tłuszcz. Wrzucić mięso, przesmażyć. Dodać cebulę, chwilę razem smażyć, dodać rozdrobniony czosnek, paprykę, kminek i majeranek. Przesmażyć.
Wlać wodę (tak, aby przykryła mięso), dodać sól i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie prawie miękkie, od czasu do czasu dolewając wodę. 
Doprawić do smaku szczyptą cukru i pieprzem.
Dodać pokrojone warzywa, dolać wodę i gotować do miękkości.
Jajko rozbić do miseczki, dodać szczyptę soli i mąkę. Mąki należy dodać tyle, aby zagnieść w miarę twarde ciasto. Posiekać je na desce posypując mąką. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Przełożyć kluski do gotowego gulaszu. Zagotować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz