czwartek, 23 sierpnia 2018

Sałatka z ogórków na zimę – sałatka szwedzka



  • 4 kg ogórków – najlepiej śremskich,
  • 3 – 4 łyżki soli (najlepiej soli niejodowanej),
  • 130 ml octu 6%*,
  • 0,5 kg cebuli (u mnie cebula cukrowa),
  • 130 ml oleju (u mnie rzepakowy),
  • garść siekanej matki pietruszki (można dać mniej pietruszki, jak ktoś jej nie lubi),
  • garść siekanego koperku,
  • 10 – 12 ząbków czosnku,
  • 4 łyżki cukru,

Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.


Dokładnie wymieszać z solą i odstawić na pół godziny.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Ogórki odcisnąć, płyn z ogórków wylać.


Dodać do nich cebulę, czosnek, zioła, ocet, olej i cukier. Wymieszać.
Ogórki włożyc do słoików ( z tej porcji otrzymamy 8 słoików o pojemności 450 ml).
Słoiki pasteryzować 12 minut w 90 stopniach.
Jeżeli mamy większe słoiki to chwilę dłużej.
Słoki wyjąć z wody i odstawić do ostygnięcia do góry dnem.



*80 ml octu 10% i 50 ml przegotowanej, ostudzonej wody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz