piątek, 3 sierpnia 2018

Sos koperkowy




Klasyczny sos koperkowy z zasmażką.
Można podawać go z gotowanym drobiem, pulpetami....

  • pełna łyżka masła,
  • pełna łyżka mąki pszennej,
  • 3 – 4 łyżki świeżego siekanego koperku,
  • 250 ml rosołu lub wywaru z warzyw,
  • 150 ml śmieatny 18%,
  • sól,
  • szczypta cukru,
  • kilka kropel soku z cytryny,

W garnku z grubym dnem stopić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać rosół cały czas mieszając. Zagotować.
Dodać śmietanę (wcześniej wlać do niej trochę goracego płynu w celu zahartowania), wsypać koperek. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Nie gotować, tylko podgrzać.


zastawa z 



1 komentarz: