sobota, 18 sierpnia 2018

Sos z suszonych grzybów




Sos z suszonych grzybów przygotowałam z podgrzybków i prawdziwków, ale można użyć różnych grzybów, takich jakie mamy.
Ponieważ sama suszę grzyby, mam je czyste i już nie muszę ich myć przed użyciem. Nie moczę i nie gotuję grzybów wcześniej.

  • 50 g suszonych grzybów (prawdziwki i podgrzybki),
  • 2 cebule,
  • 1 listek laurowy,
  • 2 owoce ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego,
  • 500 ml dobrego bulionu,
  • 50 ml kwasu z ogorków kiszonych,
  • sól,
  • cukier,
  • 3 – 4 łyżki tłuszczu (olej, tłuszcz gęsi, smalec),
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 1 żółtko,

Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli i cukru.
Do podduszonej cebuli dodać pokruszone grzyby i przesmażyć.
Wlać bulion, dodać przyprawy, przykryć i dusić do miękkości.
W miarę potrzeby dolewać trochę wody.
Gdy grzyby będą miękkie, wlać kwas z ogorków, doprawić do smaku solą i cukrem.
Rozetrzeć masło z żółtkiem, dodać do sosu. Wymieszać, zagotować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz