niedziela, 22 marca 2015

Mozzarella w szynce serrano, z pomidorami suszonymi i kaparami zapiekana


  • 2 mozzarelle*,
  • 2 łyżki posiekanych pomidorów suszonych w oliwie,
  • 2 łyżki posiekanych kaparów,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 3 plastry szynki serrano,
  • oliwa
Całe kapary osączyć na ręczniku papierowym i usmażyć w głębokiej oliwie. Smażyć około 1 minuty, osączyć na ręczniku papierowym.
1 plaster szynki pokroić w paski i podsmażyć na oliwie.
Mozzarellę przekroić w poprzek na pół. Na plastrze szynki ułożyć połówkę mozzarelli, na niej ułożyć łyżkę posiekanych pomidorów i łyżkę posiekanych kaparów. Przykryć druga połówka i zawinąć w szynkę. Spiąć wykałaczką.
Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Zapieczoną mozzarellę układać na talerzu, udekorować smażoną szynką i smażonymi kaparami.
Sos, który wytworzy się podczas zapiekania wylać.


 * najlepiej z mleka bawolego
 zastawa z

4 komentarze: