czwartek, 18 czerwca 2015

Gołąbki w liściach botwinki



  • liście z dwóch pęczków botwinki*
  • 600 g mięsa wołowego (łopatki, karkówki),
  • 300 g ugotowanej komosy ryżowej**,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • sól,
  • oliwa,

Liście umyć, zblanszować w lekko osolonej wodzie (liście włożyć do gotującej wody, wyjąć gdy woda ponownie się zagotuje), przelać zimną wodą, rozłożyć.
Cebulę pokroić w kostkę, poddusić, razem z posiekanym czosnkiem, na oliwie z dodatkiem szczypty soli.
Mięso zemleć, wymieszać z komosą, cebulą, wlać 50 ml bulionu, doprawić solą i dokładnie wymieszać.
Mięso zawijać (tak jak gołąbki z kaszą) w liście botwinki, układać w naczyniu posmarowanym oliwą i wyłożonym liśćmi botwinki. Gołąbki przykryć warstwą liści, wlać resztę bulionu, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Podałam z carpaccio z młodych buraczków.


  • 8 młodych buraczków,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżka miodu lipowego,
  • cukier,
  • sól,
  • oliwa,
  • 3 łyżki zmiksowanej czekolady deserowej z orzechami włoskimi,
Buraki umyć, obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Cytrynę wymieszać z octem, miodem, roztartym ząbkiem czosnku. Doprawić solą i cukrem.
Do marynaty włożyć plasterki buraków na 1,5 godziny. Po tym czasie buraki wyjąć z marynaty i skropić oliwą. Odstawić na 15 minut. Na talerzu ułożyć plasterki buraków, posypać mieszanką czekolady z orzechami.


*im większe liście tym lepiej
** może być inna drobna kasza,

6 komentarzy:

  1. Pięknie podane i intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. gołąbki chyba we wszystkie jadalne liście mogą być zawijane :) pomysł nie mój, a o liściach botwinki przypomniał mi Marcin Śnieżek podczas warsztatów w Jung&Lecker

      Usuń
  3. Ale to musi być smaczne danie. Zachciało mi się!

    OdpowiedzUsuń