piątek, 18 listopada 2016

Ragout ze ślimaków – gulasz ze ślimaków


Przygodę ze ślimaki zaczęłam od konkursu zerwane”, na który wysłałam przepis faszerowane kwiaty cukinii, zorganizowany w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku. Nagrodą była wizyta na farmie ślimaków Snails Garden :), gdzie zobaczyłam jak przygotować ślimaki*.

  • 70 g szalotki,
  • sól,
  • cukier,
  • 300 g obranych ślimaków**,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 ml białego wytrawnego wina,
  • 300 ml mocnego bulionu,
  • 1/3 natki pietruszki,
  • 140 g niedużych pieczarek,
  • 200 ml pomidorów krojonych z puszki,
  • olej (najlepiej słonecznikowy)

Uśpione, umyte ślimaki wrzucić do wrzącej wody i gotować pod przykryciem 5 minut. Opłukać zimną wodą, odstawić do ostudzenia.
Ślimaki wyjąć ze skorupek. Można zostawić całe lub oddzielić wątróbkę.


Ja oddzieliłam wątróbki.
Szalotki pokroić w kostkę, poddusić na 3 łyżkach oliwy, z dodatkiem szczypty soli i cukru. Dodać rozgnieciony czosnek. Przesmażyć. Wlać wino i gotować, aż płyn odparuje. Dodać dwie łyżki oleju i wrzucić ślimaki. Obsmażyć.
Wlać bulion, dodać związane gałązki (bez liści) pietruszki i gotować 25 minut pod przykryciem.
Pieczarki oczyścić, pokroić (w zależności od wielkości na ćwiartki lub połówki), podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
Do ślimaków dodać podsmażone pieczarki i pomidory, wyjąć pietruszkę. Gotować 15 minut pod przykryciem.
Po tym czasie doprawić do smaku solą i cukrem.
Gotować 5 minut, bez pokrywki.
Posypać pokrojonymi liśćmi pietruszki.
Podałam z ryżem. 



**tyle otrzymałam ślimaków z pół kilograma żywych ślimaków w skorupkach, można użyć ślimaki z puszki.



*Ślimaki najpierw są myte, następnie odpoczywają do następnego dnia. W tym czasie ślimaki zamykają się w skorupkach, zapadają w "sen".


"Śpiące" ślimaki wrzuca się do wrzątku na 5 minut.


Następnie wyjmuje się je ze skorupek.


Po takim przygotowaniu można je zamykać w puszkach, słoikach lub mrozić.
Mieliśmy też możliwość gotowania potraw ze ślimaków. W restauracji Finka leżącej na polu golfowym Sand Valley golf resort.


Ja przygotowałam ślimaki smażone


Kamila z ugotowane pozamiatane, razem z Mariolą Skalmowską przygotowała pieczarki faszerowane oraz bruschettę ze ślimakami na ostro, według przepisów z książki „Ślimaka podróż kulinarna”. 


Jola z kulinarne przygody przygotowała ”tartę”/placek drożdżowy z farszem, z kaszą gryczaną i ślimakami, przygotowanym przez Mariolę Skalmowską.


Deser – bezę z truskawkami i kawiorem ze ślimaków, przygotował Paweł Masłowski. Nad wszystkim czuwał Grzegorz Skalmowski.
A po gotowaniu, chwila na polu.... ;)




2 komentarze:

  1. ale frajda, coraz bardziej przekonuje się do ślimaków. Przepis wygląda smakowicie. gratualcje! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) i polecam zaprzyjaźnić się ze ślimakami :)

      Usuń