piątek, 12 października 2018

Schab pieczony




Kiedyś piekło się schab wstawiając mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Później preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni.
Proponuję upiec chociaż raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę.

  • około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy),
  • 1 – 2 ząbki czosnku,
  • 2 goździki,
  • 10 – 12 ziaren pieprzu czarnego,
  • 3 – 4 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól,

Czosnek rozetrzeć. Przyprawy zemleć. Czosnek, przyprawy, sól (około 1 łyżki) wymieszać.
Mięso natrzeć przyprawami, dobrze odstawić je na 2 godziny, lub na 12 - 24 godziny do lodówki. 
Jeżeli odstawiliśmy mięso do lodówki, należy wyjąć go na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Mięso wstawiane do piekarnika powinno być w temperaturze pokojowej.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni i piec około 4,5 – 5 godzin. Zależy od grubości mięsa.
Po wyjęciu mięsa z piekarnika, odstawić go na około 10 minut, aby odpoczął. Dopiero po tym czasie kroić.
Doskonały na ciepło i na zimno.


2 komentarze: