poniedziałek, 29 października 2018

Smoothie ze świeżym sokiem z marchwi, mango, imbirem i chia





Smoothie – zmiksowany i schłodzony napój na bazie owoców, o gęstej kremowej konsystencji, czyli shake bez mleka - kiedyś nazywało się to koktajlem (mlecznym lub bezmlecznym) ;)
Chia – nasiona szałwii hiszpańskiej, obok kukurydzy i fasoli, najważniejsza uprawa Azteków. Słynie ze swoich wyjątkowych wartości odżywczych i zdrowotnych.


Smoothie ze świeżym sokiem mango przygotowaliąmy podczas warsztatów Tradycyjnie smakuj życie, których bohaterem był jednodniowy sok z marchwi Cymes.
3 porcje


  • Chia:
  • 200 ml mleka migdałowego,
  • 40 g miodu,
  • 40 g nasion chia,
  • Smoothie:
  • mango,
  • 130 ml soku marchwiowego,
  • 10 g startego imbiru,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy,
  • 70 ml mleka migdałowego,
  • dodatki:
  • 50 g pestek dyni,
  • owoc granatu,
  • mięta,

Do mleka dodać miód i wymieszać. Dosypać chia i odstawić na co najmniej 15 minut.


Mango obrać, wyciąć pestkę. Pokroić.
Mleko migdałowe, sok marchwiowy, imbir, sok i skórkę z pomarańczy oraz mango zmiksować na gładką masę.


Smoothie przelać do miseczek, dodać chia, lekko wymieszać. 


Posypać pestkami dyni, pestkami granatu i liśćmi mięty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz