piątek, 21 czerwca 2019

Gładzica gotowana - flądra gotowana


Gładzica to ryba z rodziny fląder. Przygotowuje się ją podobnie jak flądry, jest jednak od nich delikatniejsza w smaku.


W odróżnieniu od flądry, ciemną skórę ma gładką, a nie chropowatą.


Z drugiej strony, podobnie jak flądra i turbot, mają jasną/białą skórę.
Proponuję gładzicę przygotowaną tak, jak „flondry po kaszubsku” z „przepisy przyrządzania potraw z ryb morskich” wydanej nakładem Polskiego Zjednoczenia Rybaków Morskich w Gdyni.”

  • 3 gładzice lub flądry,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • por,
  • 3 -4 cebule,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • 2 – 3 listki laurowe,
  • sól,

Ugotować w dużej ilości wody smak z włoszczyzny i korzeni, kładąc marchew, kawałek selera, pora, parę cebul, kilka ziarenek pieprzu i parę listków bobkowych. Oczyszczone starannie ryby wypłukać, osolić i pozostawić tak na godzinę. Kiedy już smak przybiera kolor rosołu włożyć w rondel ryby, a dla osolenia dodać trochę sosu, który się pod rybą z soli uformował. Po ugotowaniu wyjąć ostrożnie na półmisek i podawać z gotowanymi kartoflami, smak zaś użyć na czystą lub zabielaną zupę. Flondry w ten sposób przyrządzone są wyborne i nadzwyczaj delikatne w smaku, niczem pstrągi”.


Gładzica jest jeszcze delikatniejsza.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz