Gładzica
to ryba z rodziny fląder. Przygotowuje się ją podobnie jak flądry,
jest jednak od nich delikatniejsza w smaku.
Proponuję
gładzicę przygotowaną tak, jak „flondry po kaszubsku” z
„przepisy przyrządzania potraw z ryb morskich” wydanej
nakładem Polskiego Zjednoczenia Rybaków Morskich w Gdyni.”
- 3 gładzice lub flądry,
- 2 marchewki,
- kawałek selera,
- por,
- 3 -4 cebule,
- kilka ziaren pieprzu czarnego,
- 2 – 3 listki laurowe,
- sól,
„Ugotować
w dużej ilości wody smak z włoszczyzny i korzeni, kładąc
marchew, kawałek selera, pora, parę cebul, kilka ziarenek pieprzu i
parę listków bobkowych. Oczyszczone starannie ryby wypłukać,
osolić i pozostawić tak na godzinę. Kiedy już smak przybiera
kolor rosołu włożyć w rondel ryby, a dla osolenia dodać trochę
sosu, który się pod rybą z soli uformował. Po ugotowaniu wyjąć
ostrożnie na półmisek i podawać z gotowanymi kartoflami, smak zaś
użyć na czystą lub zabielaną zupę. Flondry w ten sposób
przyrządzone są wyborne i nadzwyczaj delikatne w smaku, niczem
pstrągi”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz