wtorek, 18 czerwca 2019

Kluski kładzione z sera


Kluski kładzione z sera z kaszą manną na słodkie drugie danie lub na deser.

  • 100 g kaszy manny,
  • 80 ml mleka,
  • 300 g sera białego półtłustego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 jajek,
  • 60 g miękkiego masła,
  • sól,

Kaszę wsypać do miseczki i zalać mlekiem. Odstawić na pół godziny.
Ser zemleć.
Białka ubić na sztywną pianę.
Masło utrzeć, ucierając dodawać cukier i żółtka.
Do masy maślano-żółtkowej dodać ser i kaszę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Kłaść łyżką kluski na wrzącą, lekko osoloną wodę. 
Za każdym razem łyżkę zanurzać we wrzącej wodzie.
(Gdyby ciasto było za rzadkie i kluski się rozpływały, należy dodać łyżkę kaszy, wymieszać i odstawić na 5 minut).
Gotować około 5 minut.


Podałam polane masłem i posypane cukrem trzcinowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz