- 4 makrele,
- 3 ząbki czosnku,
- 1,5 łyżki posiekanego rozmarynu,
- skórka otarta z cytryny, sok z cytryny,
- sól,
- 100 g czarnych oliwek bez pestek (mogą być zielone),
Makrele
oczyścić, wypatroszyć, wyjąć skrzela i oczy.
Oprószyć
solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na co najmniej 30 minut.
Oliwki
pokroić w plasterki.
Czosnek
rozgnieść i posiekać, wymieszać z rozmarynem, oliwkami i skórką
cytrynową. Wcisnąć farsz do środka ryby.
Naczynie
do zapiekania skropić oliwą, ułożyć ryby. Skropić ryby oliwą.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 - 30 minut.
Aby
sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją
nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły
oznacza, że ryba jest gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz