wtorek, 11 czerwca 2019

Pieczona makrela





  • 4 makrele,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżki posiekanego rozmarynu,
  • skórka otarta z cytryny, sok z cytryny,
  • sól,
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek (mogą być zielone),


Makrele oczyścić, wypatroszyć, wyjąć skrzela i oczy.
Oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na co najmniej 30 minut.
Oliwki pokroić w plasterki.
Czosnek rozgnieść i posiekać, wymieszać z rozmarynem, oliwkami i skórką cytrynową. Wcisnąć farsz do środka ryby.
Naczynie do zapiekania skropić oliwą, ułożyć ryby. Skropić ryby oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 - 30 minut.


Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz