czwartek, 26 września 2019

Feta tomato z grilla


Tomato feta, pomidory z fetą z grilla. Przepis z Cypru, przywiozła moja siostrzenica.
Feta tomato to bardzo prosta i bardzo smaczna bezmięsna przekąska z grilla, którą można przygotować również w piekarniku.

Na 1 porcję:

  • 2 średniej wielkości pomidory,
  • plaster papryki,
  • kawałek fety (około 30 - 40 g),
  • suszone oregano,
  • gruba folia aluminiowa, lub folia aluminiowa z papierem do pieczenia,

Pomidory obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki. Wyjąć pestki.
Pomidory pokroić w drobną kostkę. Ułożyć na sicie, aby pozbyć się jak najwięcej płynu.
Folię pociąć na prostokąty.


Na folii ułożyć pomidory.



Na pomidorach ułożyć plaster papryki.



Na wierzchu ułożyć kawałek fety.



Całość posypać oregano.


Folię zawinąć tworząc pakunek.


Zawiniątko ułożyć na ruszcie grilla i grillować kilkanaście minut.
Można zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz