poniedziałek, 16 września 2019

Tarta z figami i serem z pleśnią niebieską


Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią.


Mąkę, pokrojone masło, żółtka i proszek do pieczenia włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.

Figi pokroić w szóstki.
Śmietanę zagotować z rozmarynem, odstawić do ostudzenia.
Żółtka utrzeć na pulchną masę, dodać śmietanę, ubić.
Dodać zmielone orzechy lub bułkę tartą, pokruszony ser i wymieszać.

Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. 


Widelcem ponakłuwać ciasto. 


Przykryć papierem i obciążyć fasolą lub ryżem…ja obciążyłam dnem od tortownicy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Zdjąć papier z obciążeniem i piec ciasto jeszcze 10 minut.


Na upieczonym cieście ułożyć figi.


Całość zalać masą jajeczno - śmietanową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 – 30 minut.


Odstawić do ostygnięcia.



  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • farsz:
  • 6 fig,
  • 200 g sera z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola pikantna),
  • 3 żółtka,
  • 300 ml śmietany 30 %
  • 1 – 2 gałązki rozmarynu,
  • 2 – 3 łyżki bułki tartej lub mielonych orzechów włoskich.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz