środa, 18 września 2019

Pstrąg pieczony z kolendrą


Pstrąga pieczonego bardzo lubię, zdecydowanie wolę od gotowanego czy smażonego.
Dzisiaj proponuję pstrąga pieczonego z kolendrą.

  • 2 pstrągi patroszone,
  • sól,
  • garść liści kolendry,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • sok z cytryny,
  • 1/2 chili,
  • 6 plasterków cytryny,
  • 2 łyżki masła,

Ryby oczyścić, usunąć skrzela i ewentualnie oczy, umyć, osuszyć.
Ponacinać boki pstrągów.
Oprószyć solą, odstawić na około pół godziny.
Chili drobno posiekać.
Kolendrę posiekać.
Wymieszać kolendrę z chili, skórką cytrynową i sokiem cytrynowym.
Mieszaninę powkładać w nacięcia, oraz do środka ryb.


Do środka włożyć kawałek masła. Na wierzchu ułożyć plasterki cytryny.


Pstrągi zawinąć w folię aluminiową (ja zawijam w folię aluminiową z papierem).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 - 40 minut.
Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz