czwartek, 5 września 2019

Sól ogórkowa



Sól ogórkowa – suszone mielone ogórki kiszone są świetną przyprawą do sosów mięsnych, kasz....
Bardzo lubię ogórki małosolne, w sezonie słój z ogórkami jest obowiązkowym elementem wystroju kuchni.
Niestety przez upalne lato ogórki z małosolnych szybko robiły się kiszone, a te już mniej kocham.
Za każdym razem powstawał problem co z nimi robić – ile można jeść zupy ogórkowej, a przechowywać ich nie mam gdzie.
I pewnego dnia przypomniałam sobie jedno z moich pierwszych spotkań w restauracji u Karola Okrasy, gdzie poznałam ogórki kiszone liofilizowane.
Niestety urządzenia do liofilizacji nie mam, postanowiłam je uszyć, zmiksować i zobaczyć co otrzymam.
No i.... otrzymałam super przyprawę :) polecam :)

  • Ogórki kiszone

Ogórki pokroić w długie cienkie plasterki.


Rozłożyć na ruszcie, siatkach do suszarki i suszyć.
Ja suszyłam głównie na słońcu – lato wyjątkowo upalne mieliśmy.
Można je suszyć w suszarce do warzyw, lub w piekarniku nastawionym na 50-60 stopni (najlepiej z termoobiegiem), rozłożone na siatkach/rusztach przy uchylonych drzwiczkach.
Wysuszone plastry ogórków zmiksować i zamknąć w słoiczku.



1 komentarz: