czwartek, 5 listopada 2020

Sernik z jabłkami – szarlotka z serem


Dwa lubiane ciasta w jednym: szarlotka i sernik.

Szarlotka z serem – sernik z jabłkami.



  • Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej uniwersalnej,

  • 150 g miękkiego masła,

  • 80 g cukru pudru,

  • 2 jajka,

  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,

  • skórka otarta z cytryny,


  • jabłka:

  • 1 kg jabłek (u mnie szara reneta),


  • masa serowa:

  • 300 g białego sera półtłustego,

  • 50 g miękkiego masła,

  • 80 g cukru pudru,

  • 2 jajka,

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

  • 60 ml śmietany 30%,

  • cukier waniliowy,





Ciasto: masło utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne, masło naprawdę musi być dobrze utarte. Następnie dodać cukier puder, kolejno jajka i skórkę cytrynową.

Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Przełożyć do formy (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Ciasto wyjąć i odstawić do ostudzenia.


Masa serowa: ser zemleć.

Masło utrzeć na pulchną masę. Następnie dodawać kolejno cukier puder, 1 całe jajko, 1 białko, śmietanę, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną.


Jabłka obrać, przeciąć na ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne.

Ćwiartki kroić na plasterki.

Na ostudzonym cieście ułożyć pokrojone jabłka.

Masę serową wylać na jabłka.

Posmarować rozbełtanym żółtkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz