piątek, 20 listopada 2020

Tarta jabłkowa – szarlotka


Szarlotka lub tarta jabłkowa. Tarta jabłkowa lub szarlotka. Lub może po prostu jabłecznik.

Bez cynamonu, za to z żurawiną i skórką cytrynową.



Z podanych niżej składników zagnieść ciasto.

Albo w malakserze – do malaksera wrzucić wszystkie składniki ciasta i zmiksować, wyjąć z malaksera, zlepić w kulę;

albo ręcznie – posiekać masło z mąką, dodać cukier i skórkę cytrynową i szybko zagnieść ciasto.

Ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych otworach lub pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem cytrynowym. Dodać cukier, żurawinę i wymieszać.

Formę do pieczenia, u mnie tortownica o średnicy 26 cm, wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia.



Ciasto rozwałkować. Wyłożyć nim dno i boki tortownicy.

Z pozostałego ciasta wyciąć paski na kratkę, którą przykryjemy jabłka.

Spód ciasta ponakłuwać widelcem.



Jabłka wyłożyć na ciasto.

Jajka utrzeć z cukrem, śmietaną i budyniem.

Polać nimi jabłka.



Na jabłkach ułożyć w kratkę paski ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około godziny.



Ciasto powinno pięknie się zrumienić.



  • Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,

  • 200 g zimnego masła,

  • 140 g cukru pudru,

  • 1 jajko,

  • skórka otarta z 1 cytryny,


  • jabłka:

  • 1 kg jabłek (u mnie reneta),

  • sok z 1 cytryny,

  • 50 g cukru,

  • 100 g żurawiny suszonej,


  • polewa:

  • 2 jajka,

  • 3 łyżki śmietany kremówki,

  • 1 łyżka cukru,

  • 1 łyżka budyniu waniliowego,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz