Budyń z ryżu z pieczarkami jeżeli ugotujemy, lub zapiekanka z ryżu z pieczarkami, jeżeli upieczemy w piekarniku.
W Polsce na przełomie XIX i XX wieku budynie były bardzo popularne. Nie były to jednak kisiele mleczne, z czym obecnie nam się kojarzy budyń, lecz rodzaj leguminy, potrawa (wytrawna lub słodka), przyrządzona na bazie utartych żółtek z masłem lub cukrem, oraz z ubitych białek.
Budynie były popularne również w latach 50/60 XX wieku.
Budyń gotuje w się w formie budyniowej (takiej jak na gotowaną babkę), szczelnie zamykanej.
Jeżeli nie mamy formy budyniowej, można masę budyniową przełożyć do garnka lub formy żaroodpornej, którą należy przykryć pokrywką i obciążyć.
Budyń można również zapiec w piekarniku. Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni i piec około 30 minut.
250 g ryżu,
350 g pieczarek,
4 jajka,
70 g masła,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól,
pieprz,
masło do wysmarowania formy,
bułka tarta do wysypania formy,
do zapieczenia:
sól,
pieprz,
100 ml śmietany 18%,
1 – 2 jajka,
Ryż umyć wsypać do garnka, wlać 430 ml wody, dodać łyżkę masła, wsypać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć pokrywką, postawić na dużym ogniu i zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż wchłonie cały płyn (około 15-20 minut).
Pieczarki oczyścić (jeżeli mamy ładne małe, białe pieczarki wystarczy je opłukać, gdy skórka na kapeluszach jest brzydka, należy ją ściągnąć), pokroić w plasterki.
Pieczarki poddusić na pozostałym maśle.
Przestudzone pieczarki wymieszać z przestudzonym ryżem i natką pietruszki.
Żółtka utrzeć, dodać do ryżu z pieczarkami i wymieszać. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Białka ubić na sztywną masę dodając szczyptę soli.
Dokładnie ale delikatnie wymieszać masę ryżową z białkami.
Formę do gotowania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Masę przełożyć do formy (do 3/4 wysokości).
Formę zamknąć.
Na dnie garnka ułożyć ściereczkę, ustawić na niej formę, wlać wrzątek do 1/4 wysokości formy.
Jeżeli chcemy zapiec w piekarniku, należy przełożyć całość do foremki do zapiekania wysmarowanej masłem.
Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Polać nią
ryż.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30
minut.
Podałam z sosem śmietanowym.
Zdecydowałam się na zapiekankę, jakoś bardziej do mnie przemówiła niż budyń:D Muszę przyznać, że smakuje świetnie! To już kolejny udany przepis Twojego autorstwa:)
OdpowiedzUsuń