wtorek, 17 listopada 2020

Budyń z ryżu z pieczarkami – zapiekanka z ryżu z pieczarkami


Budyń z ryżu z pieczarkami jeżeli ugotujemy, lub zapiekanka z ryżu z pieczarkami, jeżeli upieczemy w piekarniku.

W Polsce na przełomie XIX i XX wieku budynie były bardzo popularne. Nie były to jednak kisiele mleczne, z czym obecnie nam się kojarzy budyń, lecz rodzaj leguminy, potrawa (wytrawna lub słodka), przyrządzona na bazie utartych żółtek z masłem lub cukrem, oraz z ubitych białek.

Budynie były popularne również w latach 50/60 XX wieku.

Budyń gotuje w się w formie budyniowej (takiej jak na gotowaną babkę), szczelnie zamykanej.

Jeżeli nie mamy formy budyniowej, można masę budyniową przełożyć do garnka lub formy żaroodpornej, którą należy przykryć pokrywką i obciążyć.

Budyń można również zapiec w piekarniku. Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni i piec około 30 minut.




  • 250 g ryżu,

  • 350 g pieczarek,

  • 4 jajka,

  • 70 g masła,

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

  • sól,

  • pieprz,


  • masło do wysmarowania formy,

  • bułka tarta do wysypania formy,


  • do zapieczenia:

  • sól,

  • pieprz,

  • 100 ml śmietany 18%,

  • 1 – 2 jajka,


Ryż umyć wsypać do garnka, wlać 430 ml wody, dodać łyżkę masła, wsypać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć pokrywką, postawić na dużym ogniu i zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż wchłonie cały płyn (około 15-20 minut).

Pieczarki oczyścić (jeżeli mamy ładne małe, białe pieczarki wystarczy je opłukać, gdy skórka na kapeluszach jest brzydka, należy ją ściągnąć), pokroić w plasterki.

Pieczarki poddusić na pozostałym maśle.

Przestudzone pieczarki wymieszać z przestudzonym ryżem i natką pietruszki.

Żółtka utrzeć, dodać do ryżu z pieczarkami i wymieszać. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Białka ubić na sztywną masę dodając szczyptę soli.

Dokładnie ale delikatnie wymieszać masę ryżową z białkami.

Formę do gotowania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Masę przełożyć do formy (do 3/4 wysokości).

Formę zamknąć.

Na dnie garnka ułożyć ściereczkę, ustawić na niej formę, wlać wrzątek do 1/4 wysokości formy.

Jeżeli chcemy zapiec w piekarniku, należy przełożyć całość do foremki do zapiekania wysmarowanej masłem.

Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Polać nią

ryż.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30

minut.



Podałam z sosem śmietanowym.

1 komentarz:

  1. Zdecydowałam się na zapiekankę, jakoś bardziej do mnie przemówiła niż budyń:D Muszę przyznać, że smakuje świetnie! To już kolejny udany przepis Twojego autorstwa:)

    OdpowiedzUsuń