Legumina makowa według przepisu z książki 366 obiadów znakomita kuchnia krakowska Marii Gruszeckiej z początku XX wieku.
Maria Gruszecka poleca leguminę makową jako danie na Wigilię Bożego Narodzenia.
Poleca do wyboru jedno z trzech dań: kluski ze śliwkami, pierożki kruche i właśnie leguminę makową.
Legumina makowa, podobnie jak klasyczna rolada makowa, makowiec jest z ciasta drożdżowego.
Do przygotowania ciasta użyłam suche drożdże.
Ciasto: mleko lekko podgrzać, wsypać do niego drożdże i wymieszać. Odstawić na kilka minut.
Masło rozetrzeć z mąką, ja robię to w malakserze. Następnie dalej ucierając dodawać kolejno żółtka, jajko oraz cukier.
Wlać drożdże i wymieszać.
„Ciasto powinno być wolne, to jest, wziąwszy je w rękę i ścisnąwszy, żeby lazło z rąk i ciągnęło się, jeżeli będzie rzadkie, dodaj trochę mąki”.
Masa makowa: mleko zagotować z cukrem i miodem. Wsypać mak i mieszając gotować, aż mak napęcznieje. Dodać skórkę pomarańczową, żurawinę/rodzynki i migdały. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość grubo,
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut.
Oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto:
250 g mąki pszennej (u mnie tortowa),
120 g masła,
3 żółtka,
1 jajko,
120 g cukru,
30 ml mleka,
8 g suchych drożdży,
mąka do wałkowania,
masa makowa:
120 g maku (użyłam mak mielony),
120 ml mleka,
60 g cukru,
1 łyżka miodu,
garść rodzynków lub suszonej żurawiny,
garść płatków migdałów,
cukier puder do posypania ciasta
Rewelacyjnie się prezentuje
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :) serdecznie pozdrawiam :)
Usuń