poniedziałek, 30 listopada 2020

Legumina makowa, makowiec

Legumina makowa według przepisu z książki 366 obiadów znakomita kuchnia krakowska Marii Gruszeckiej z początku XX wieku.

Maria Gruszecka poleca leguminę makową jako danie na Wigilię Bożego Narodzenia.

Poleca do wyboru jedno z trzech dań: kluski ze śliwkami, pierożki kruche i właśnie leguminę makową.

Legumina makowa, podobnie jak klasyczna rolada makowa, makowiec jest z ciasta drożdżowego.

Do przygotowania ciasta użyłam suche drożdże.


Ciasto: mleko lekko podgrzać, wsypać do niego drożdże i wymieszać. Odstawić na kilka minut.

Masło rozetrzeć z mąką, ja robię to w malakserze. Następnie dalej ucierając dodawać kolejno żółtka, jajko oraz cukier.

Wlać drożdże i wymieszać.

Ciasto powinno być wolne, to jest, wziąwszy je w rękę i ścisnąwszy, żeby lazło z rąk i ciągnęło się, jeżeli będzie rzadkie, dodaj trochę mąki.

Masa makowa: mleko zagotować z cukrem i miodem. Wsypać mak i mieszając gotować, aż mak napęcznieje. Dodać skórkę pomarańczową, żurawinę/rodzynki i migdały. Wymieszać.



Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość grubo, 



rozłożyć na nim masę makową i zwinąć w rulon, 



a następnie zwinąć w rogal.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut.

Oprószyć cukrem pudrem.




  • Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (u mnie tortowa),

  • 120 g masła,

  • 3 żółtka,

  • 1 jajko,

  • 120 g cukru,

  • 30 ml mleka,

  • 8 g suchych drożdży,


  • mąka do wałkowania,


  • masa makowa:

  • 120 g maku (użyłam mak mielony),

  • 120 ml mleka,

  • 60 g cukru,

  • 1 łyżka miodu,

  • garść rodzynków lub suszonej żurawiny,

  • garść płatków migdałów,


  • cukier puder do posypania ciasta


zastawa z 

2 komentarze: