wtorek, 25 lutego 2020

Śledzie z żurawiną i orzechami


Śledzie z żurawiną i orzechami.

  • 400 g płatów śledzi solonych,
  • 200 g żurawiny suszonej,
  • 150 g orzechów włoskich,
  • olej rzepakowy (u mnie tłoczony na zimno),

Śledzie zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny.
Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć.
Pokroić na równej wielkości nieduże kawałki.
Żurawinę pokroić (każdy owoc na pół).
Orzechy posiekać.
Śledzie wymieszać z żurawiną i orzechami, włożyć do słoiki.
Zalać olejem.
Odstawić do lodówki na minimum 2 dni.





1 komentarz:

  1. połączenie żurawiny ze śledziami to jedno z moich ulubionych! :) fantastyczne smaki, a z orzechami jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń