wtorek, 23 grudnia 2014

Kluski z makiem

Kluski z makiem to danie wigilijne. Łazanki powinny być domowej roboty, a nie kupne. Warto poświecić chwilę czasu na zrobienie klusek, tym bardziej, że można je przygotować kilka dni wcześniej i ususzyć. 
  • ciasto*:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól
  • mak:
  • 250 g mielonego maku,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżka mielonych mieszanych przypraw**
  • 3-4 łyżki miodu,
  • 100 g rodzynek,
  • 50 ml miodu pitnego trójniaka,
  • 60 g orzechów włoskich,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
Do mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia. Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić pasy szerokości około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie.
Rodzynki zalać miodem pitnym.
Orzechy posiekać.
Mak zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i gotować do napęcznienia. Dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać.
Dodać miód do smaku.
Wymieszać kluski z makiem.
*Lub!!! kupić 250 g świeżego makaronu na lasagne ;)
** goździki, kardamon, kolendra, ziele angielskie, imbir suszony


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz