środa, 7 września 2016

Figi zapiekane z gorgonzolą



Figi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. 
Proporcje na 1 figę:
  • 1 figa,
  • 1 łyżeczka sera gorgonzola,
  • 1 łyżeczka octu winnego (u mnie malinowy),
  • 1 - 2 plasterki boczku wędzonego surowego*,
  • 1 połówka orzecha włoskiego
Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Ponacinać od ogonka na cztery nie docinając do końca.
Figę obwinąć szynką, spiąć wykałaczką.
Do środka włożyć ser, polać octem i posypać pokrojonym orzechem.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13 minut.


zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz