piątek, 2 września 2016

Galette z jeżynami, rustykalna tarta z jeżynami


  • Ciasto:
  • 400 g mąki,
  • 60 g cukru pudru,
  • 2 szczypty soli,
  • 200 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki),
  • 40 g kwaśnej śmietany 22%,
  • 3 żółtka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • białko do posmarowania brzegów ciasta,
  • nadzienie:
  • 500-600 g jeżyn,
  • 150 g orzechów laskowych,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 białko


Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Gorące orzechy wysypać na ściereczkę i oczyścić je ze skórki (zawijam orzechy w ściereczkę i pocieram je o siebie). Gdy przestygną zmiksować.
Posiekać mąkę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą, następnie do ciasta dodać śmietanę, żółtka i zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto należy zagniatać szybko, gdyż nie lubi długiego ogrzewania. Można to szybciej i sprawniej zrobić w malakserze :)
Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na krążek o średnicy około 35 cm.
Ciasto ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek wysypać orzechy, rozsypać je po cieście zostawiając 5-6 cm marginesu. Na orzechach ułożyć jeżyny. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem.


Ja piekłam w tortownicy, ponieważ zamiast w piekarniku, piekłam ciasto na grillu i tak było mi wygodniej. [Tortownicę (20-22 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
Włożyć ciasto do tortownicy, ciasto powinno wystawać poza brzegi tortownicy. Na dno wsypać zmiksowane orzechy, na nich ułożyć jeżyny. Brzegi ciasta zawinąć na jeżynach].
Ciasto posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.



zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz