piątek, 9 września 2016

Konfitura z fig z orzechami włoskimi



Figi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę.


Konfitura z fig, którą proponuję nie jest słodka. Przygotowałam ją jako dodatek do serów i wędlin.
Jeżeli ktoś woli słodsze przetwory, to proponuję dodać jeszcze 200 - 300 g cukru, na samym początku. Gotować razem z miodem.
  • 3,5 kg fig,
  • 250 g miodu (u mnie faceliowy),
  • 3 laski cynamonu,
  • 1 -1,5 laski wanilii,
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,

  • 200 g cukru,
  • 200 g orzechów włoskich,
  • 100 ml brandy,
2,5 kg fig umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki.
W garnku z grubym dnem zagotować miód, dodać cynamon, skórkę z cytryny, sok z cytryny, wanilię, wrzucić figi. Zagotować na małym ogniu, zamieszać, jeszcze raz zagotować i odstawić.
Następnego dnia zagotować figi, uważając aby się nie przypaliły i gotować 10 minut.
Odstawić do ostudzenia.
Pozostały kilogram świeżych fig umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki.
Po raz kolejny zagotować figi. Dodać do nich świeże figi i gotować (oczywiście na wolnym ogniu).
Na patelni rozpuścić cukier, wsypać orzechy i smażyć mieszając, aż wszystkie orzechy będą oblepione karmelem.
Przełożyć do garnka z gotującymi się figami. Na patelnię, po orzechach, wlać brandy, zagotować (zbierzemy cały smak, resztki karmelu), przelać do konfifur.
Gotować około 15 minut.
Odstawić do ostudzenia.
Ponownie figi zagotować, gotować 10 minut.
Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Słoiczki odstawić do góry dnem, do ostudzenia.




2 komentarze:

  1. Dzień dobry. Kiedy dodać brandy, zapisałam przepis i chciałabym to wiedzieć. Pozdrawiam, Agata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, przepraszam już uzupełniam (jakiś chochlik zadziałał ;) ) brandy wlewamy na patelnię po orzechach, aby zebrać smak z patelni. Serdecznie pozdrawiam Joanna

      Usuń